Stig in genom Sushiporten och upplev den bästa sushin i Haninge

sushi me ätpinnar -sishiporten Haninge

Sushi är en fräsch tagning på snabbmat som härstammar från Japan som kommit att bli en favorit hos många svenskar. Den är nyttig, finns i otaliga versioner och går att anpassa i oändligheten. 

Stig in genom Sushiporten i Port 73 och upplev den bästa sushin i Haninge. Genuin och kreativ japansk matlagning med de färskaste, fräschaste råvaror är deras signum. På menyn hittar du ett brett utbud av olika sushirätter, sashimi och varma japanska rätter som yakiniku. 

Hur nyttigt är sushi?

Sushi är relativt nyttigt i jämförelse med annan snabbmat då det inte innehåller så mycket kalorier. Cirka 9-11 bitar blir ur en kalorisynvinkel en lagom portion för en vuxen person. Dock innehåller sushi mest snabba kolhydrater vilket gör att det mättar ganska dåligt, men gör det utmärkt som “efter-träning-mat”. 

Sushi kan självklart göras nyttigare om så önskas. Till exempel genom att ersätta det vita riset med brunt ris, byta ut den feta laxen på nigirin till avokado, andra grönsaker och smalare fisk eller utesluta friterade alternativ samt majonnäs och feta dressingar. 

Vad kan jag äta på Sushiporten i Port 73? – Meny

Sushiporten i Port 73 strävar efter att ge sina gäster inte bara en övertygande matupplevelse, utan även en bekväm stund av lugn och avslappning under rofyllda och estetiskt tilltalande former. Nedan är en kort beskrivning av de vanligaste sushirätterna om du inte är bekant med dem sedan innan.

Nigiri

Nigiri är den sushin de allra flesta är bekanta med. Sushiris formade till små kuddar och toppade med rå fisk som tonfisk eller lax, tofu, avokado eller omelett. De serveras ofta med wasabi, soja och inlagd ingefära. 

Sushiporten erbjuder ett brett utbud av nigiri sushi i Haninge inklusive bland annat lax, avokado och räkor, men där du kan skapa din egen nigiri mix med valfri toppning efter tycke och smak.

Maki

Maki, så kallade “sushirullar”, är minst lika välkänd och omtyckt som nigiri och finns i flera olika utföranden med olika fyllningar. Traditionell maki förpacka sushiriset med hjälp av nori sjögräs och rullas ihop till en rulle innan det skärs upp i lagom stora bitar att kunna stoppa i munnen.

Hosomaki

Hosomaki är tunna rullar med nori (torkat sjögräs) på utsidan av riset och innehåller vanligtvis bara en ingrediens. Populära fyllningar är tonfisk, gurka, avokado och lax.

Chumaki

Chumaki är den aningen större kusinen till Hosomaki som också innehåller ett par extra ingredienser/fyllningar.

Futomaki

Till sist i familjen maki har vi även Futomaki som är störst av dem alla och översätts till just “tjock rulle” och fylls med en rad olika ingredienser. 

Uramaki – “Inside-out”

Sedan har vi den avlägsna, utländska kusinen – Uramaki. Den uppfanns i USA och har snabbt spridits över hela världen. De kallas för “inside-out” sushi på grund av att riset är på utsidan av rullen medan norin omfamnar fyllningen i mitten.

Poke bowl

Poke bowls har blivit en riktig trendrätt under de senaste åren. En grund av valfritt ris, traditionellt toppad med rå fisk och en rad andra olika toppings inklusive grönsaker, frukter, bär, svamp och örter.

Charmen med poke bowls är att de, likt sushi, kan anpassas i oändligheten efter tycke och smak. Det måste inte vara vitkornigt ris eller rå fisk. Mixa och matcha precis hur du vill!

Varmrätter

Utöver poke bowls och traditionell sushi i Port 73 hos Sushiporten erbjuder de även ett brett utbud av traditionella japanska varmrätter inklusive bland annat:

  • Yakiniku
  • Yakitori
  • Bibimbap
  • Dumplings
  • Yakisoba
  • Lax teriyaki
  • Bento

Meny.

Sugen på sushi i Haninge…?

…besök Sushiporten i Port 73. De erbjuder en av den bästa sushin i Haninge alla dagar mellan 10:00 och 20:00. Restaurangen har gott om plats för både små och stora sällskap och erbjuder även take-away. Eller utforska några av våra många andra restauranger i Haninge.